Legújabb hírek, cikkek a DoclerWeb életében

Amit a mikroszerverek legjobban várnak 2014-ben: ARM alapú szerverek

Azt senkinek nem kell bizonygatni, hogy a szerverek jövője az egyre kisebb méret, egyre kevesebb energiafogyasztás és egyre kisebb hőveszteség elérése. Mindig is ez volt a cél, de úgy tűnik, ezek az erőfeszítések 2014-ben hatalmas boostot kapnak a 64 bites ARM processzorok megaérkezésével.

Az ARM ISA-ra épülő chipek fejlesztését egyébként is nagyon várta, várja az iparág, noha nemrég még kinevették azokat, akik ARM-szerverekről álmodoztak, vagy egyáltalán ezt az architektúrát bármilyen komolyabb feladatra szánták volna.

Az ARM mindig is az alacsony fogyasztás szinonimája volt, ezért a hordozható elektronikai piacon érezte otthon magát. 1985 óta fejlesztik, nem sokkal később (mai fogalmak szerint iszonyú soká), 1993-ban bemutatták az ARM6-tal felépített Apple Newton MessagePadet. Ez már akkor azt jelezte, hogy az iparág errefelé mozdul, noha maga a készülék a 100 millió dolláros fejlesztés ellenére nem hozta be a hozzá fűzött reményeket. Pedig az irány jó volt: mára a legtöbb tablet és okostelefon az ARM architektúra egy-egy új fejlesztését tartalmazza. A fogyasztás alacsony szinten tartása mellett pedig a teljesítmény igen gyorsan növekszik. Az ARM6 még csak 35 ezer tranzisztort tartalmazott, az Apple A7 már több mint egymilliárdot - egy szám a sok közül, ami alapján a két generáció összehasonlítható, de talán ez fejezi ki legplasztikusabban a technológiai bravúrok sorát.

Pont ez utóbbi SoC volt az első 64 bites ARM mobilprocesszor, ami kereskedelmi forgalomban kapható volt. És mindezt egy okostelefonba, az iPhone 5s-be fejlesztették. A jelentős teljesítménynövekedés és a címezhető memóriaméret miatt sokan már-már azt nehezményezik, hogy egy ilyen technológiát egyáltalán egy hordozható eszközben mutattak be. Ők már ösztönösen ráéreztek arra, ami a következő években vár ránk a piacon. A hordozható mobileszközök után, a PC-piacot átugorva irány a szerver-iparág!

A Dell a hetekben mutatja be a világ első 64 bites ARM szerverét, és biztosak lehetünk benne, hogy nem az utolsót. A Santa Clara-i TechCon rendezvényen a cég egy olyan megoldást szemléltet, ami a Linux Fedora verzióját futtatja, 16 portos SAS tároló rendszert alkalmaz, valamint az AppliedMicro ARM processzorát. A piacra dobás dátuma 2014 első fele.

A Hewlett-Packard egyelőre visszafogottabb, csak egy új, 32 bites ARM processzorral tervez berobbanni az ARM-szerver piacra Calxeda fedőnéven. A Moonshot paletta zászlóvivője továbbra is az Intel Atom “Avoton” nevű verziója lesz, ebben a hónapban tervezik bemutatni.

Odáig fajult a dolog, hogy még az Intel is elkezdett ARM processzort fejleszteni az Alterával együttműködve, amiben azért van némi irónia. A négymagos, nagyteljesítményű  ARM Cortex-A53 a 14 nanométeres gyártástechnológiával készül, rálicitálva a jelenlegi 22 nanométeres Intel Haswell családra. A vállalat azonban nem engedheti meg magának, hogy az iparág új üdvöskéje állva hagyja egy nap, inkább a sodrással tart, és meglátja, hol tudja megvetni a lábát.

És rögtön tegyük hozzá, hogy a most fejlesztett Altera Stratix 10 nem mobilokba vagy PC-kbe, hanem FPGA-kba (field-programmable gate array) tervezett megoldás, tehát a Santa Clara-i cég nem konkurál a saját termékeivel.

A Doclerweb, Magyarország legnagyobb teljesítménysűrűségű szervertermének birtokosa természetesen izgatottan várja a következő évben látható megoldásokat. Eddig is mindent megtettünk, hogy a minél jobb teljesítményű mikroszervereket minél kisebb hűtési igénnyel, valamint egyre kisebb helyen tudjuk tárolni úgy, hogy az ügyfeleknek az energiafogyasztás miatt a lehető legkevesebbet kelljen fizetniük.


Forrás:

http://siliconangle.com/blog/2013/10/31/dell-shows-off-first-64-bit-arm-server/
http://www.engadget.com/2013/10/30/first-64-bit-quad-core-arm-chips-to-be-fabricated-by-intel/
http://www.pcworld.com/article/2058742/dell-to-show-its-first-64bit-arm-server-this-week.html
http://www.hwsw.hu/hirek/51221/intel-arm-altera-fpga-moonshot-hp-calxeda.html

« Vissza az előző oldalra

szerverpiac arm mikroszerver