Legújabb hírek, cikkek a DoclerWeb életében

Internet, szerverek nélkül

Elképzelhető az internet szerverek nélkül? Mi van, ha mindent a felhasználók számítógépe intézne, és nem lenne szükség az adatok központi feldolgozására, elosztására? El lehet ezt képzelni? Nehezen, de a Cambridge tudósai nagyon próbálkoznak.

Az ötlet nem teljesen újkeletű, hiszen korábban a Xerox PARC mérnökei játszottak el a gondolattal és a lehetőségekkel: mi lenne, ha az információ önmagát rendszerezné? Az adatok automatikusan titkosítva utaznának, az egyész hálózaton cache-elve. Mint a Facebook, a Facebook.com nélkül - így próbálták magyarázni a dolgot.

A Cambridge mérnökei most egy hasonló megoldásban gondolkoznak. A Pursuit nevű rendszert úgy képzelik el, mintha az egész világháló peer-to-peer kapcsolatokból épülne fel. Nagyjából úgy, mint a BitTorrent: ha egy rakás felhasználó rendelkezik az adott adattal - vagy annak egy szeletével -, és mindenki csak egy töredékét küldi el az adatot igénylő számára, így szerverek nélkül is megvalósul az adattovábbítás.

A Cambridge mérnökei példaként felhozzák a filmletöltéseket. Ha például a szomszédban valaki ugyanazt a filmet streameli, amit mi is megnéznénk, felesleges ugyanazt a tartalmat a szerverről nekünk is letöltenünk. Egyszerűen megkaphatnánk a szomszédból is azokat a biteket, amiket ő már letöltött.

Már most egy rakás kérdés felmerül, de azért menjünk tovább. Az adatokat a Pursuitben nem weboldalakon érjük el, hanem alkalmazásokon keresztül, amik értelmezni tudják az egyedi azonosítóval ellátott, titkosított információkat. Mindenki csak ahhoz fér hozzá, amihez jogosultsága van. Nincs szerverleállás, az adatok elosztása hatékonyabb. Ezeket sorolják fel az előnyök között.

Mi hívta életre ezt az elképzelést? Természetesen csupa logikus érv.

Egyrészt az internetezési szokások mára megváltoztak. Máshogy kezeljük az adatokat, közösségi oldalakon lógunk, felhőbe tolunk fel mindent, és azt várjuk a szolgáltatótól, hogy azokat mindig rendelkezésünkre bocsássa. Miközben már a zsebünkben is nagyobb tárhely és számítási kapacitás rejlik, mint amit fel tudnánk használni. Elég csak megnézni, milyen hatékony tud lenni a BitTorrent, amikor a közösségi összefogásról van szó. A P2P kapcsolatok egyes tagjai feláldozzák a sávszélességük és a processzorteljesítményük egy részét azért, hogy az így létrejövő hálózat előnyeiből profitáljanak.

Az ötlet jó, és a hackereket is megihlette. Ők azonban úgy gondolták, nem kell a hozzájárulás: zombihálózatokat, vagyis botneteket hoztak létre, ahol mindenki bedobja a kalapba, amije van, noha nem is tud róla. Ennek egyedüli azonossága a BitTorrenttel az, hogy a hatóságok szívesen megszüntetnék örökre mindkettőt.

És most itt egy új ötlet a legalizálásra: a Pursuit. “Ha már nem tudjuk megszüntetni, terjesszük ki a világra” jeligével. Működjünk közösségi alapon, osszuk meg egymással, amink van.

A cégek az információkat terjesszék az alkalmazottak gépeinek segítségével. Természetesen az állásinterjún külön kitérnek majd az okostelefon és az otthon számítógép kapacitására. A munkatapasztalat mellett a gigaflops is számít majd.

A hirdetésekkel foglalkozó ügynökségek megpróbálják két pont között ráakasztani a reklámtáblát a bitekre, hátha a fogadó oldalon észreveszik azokat. Ha nem sikerül, a hirdető nem fizet, a tartalom pedig fizetőssé válik. Nyilván az fog piszkosul meggazdagodni, aki a legnépszerűbb kliens alkalmazást gyártja, naponta egy vagyont hozhat össze a hirdetésekkel.

Komolyra fordítva: számos kérdést vet fel a Pursuit, sokkal többet, mint amit látszólag megold. Azzal egyetérthetünk, hogy az internetezési szokások változásával az internetnek szüksége van a változásokra. De hogy emiatt alapjaiban le kellene cserélni a TCP/IP protokollstruktúrát, nem feltétlenül gondoljuk.

A szerverek ráadásul egyre megbízhatóbbak, és egyre energiahatékonyabban működnek. Átadni a feladatukat a végfelhasználók kezébe kicsit olyan lenne, mintha ma mindenki elektromos autóval járna, és kitalálnánk, hogy jobb lenne egyenként, az autókban elégetni az üzemanyagot ahelyett, hogy ezt központosítva végezzük el, erőművekben.

Videó - Pursuit:

Forrás:

http://gigaom.com/2013/10/30/eu-researchers-create-prototype-for-a-server-free-future-internet/
http://gigaom.com/2011/06/22/how-parc-wants-to-reinvent-the-internet/
http://dottech.org/133494/scientists-working-faster-secure-internet-without-servers/

« Vissza az előző oldalra

szerverpiac szerverterem adatközpont