Legújabb hírek, cikkek a DoclerWeb életében

Kihasználatlan a cloud, pedig Magyarország sereghajtó

Egy idei nyári felmérés érdekes adatokkal szolgál a felhő technológia vállalati kihasználtságáról. Összeszedtünk néhány gondolatot arról, hogy mik a felmérés tanulságai, és mi lehet a cloud jövője.

Habár a cloud (felhő) szolgáltatások már évekkel ezelőtt kikerültek az innovációs élmezőnyből, még mindig jelentős azon vállalkozások száma, akik nem ismerik, vagy bizonytalanok a témával kapcsolatban – hazánkban és Nyugat-Európában egyaránt. Az Ipsos Mori júniusi felmérésének eredménye szerint a magyar kisvállalatok 66%-a használ valamilyen felhő alapú szolgáltatást, ami akár bizakodásra is adhat okot, hiszen az európai átlag mindössze 53%, azonban a helyzet ennél árnyaltabb.

Még mindig bizalmatlanok a felhasználók, nem merik adataikat fenn tárolni, ezt pedig csak tovább fokozza az idei évben kirobbant NSA botrány - holott bizonyítottan semmivel sem veszélyesebb felhőben tárolni adatainkat, mint ha egy internetre kötött számítógépen lennének azok.
Ez a tendencia Európa szerte érzékelhető.

A kutatás szerint hazánkban a vállalkozások 12% használ cloud alapú irodai szolgáltatásokat, mint amilyen a Google Docs, vagy a Microsoft Office 365.
Ezen irodai csomagok egyik legnagyobb előnye, hogy több platform között is képesek az adatokat szinkronizálni. Emellett nagymértékben támogatják a mobilitást, a szükséges dokumentumokhoz bármikor hozzáférhetünk otthonról, a kocsiból, vagy ha a terepen dolgozunk.

További adatok a magyar KKV-k által használt cloud szolgáltatások arányáról:

  • 57% elektronikus levelezés
  • 23% adattárolás
  • 42% dokumentumok megosztása
  • 31% VOIP (IP alapú telefonálás)
  • 31% azonnali üzenetküldés
  • 9% videokonferencia hívások
  • 24% egyiket sem használja

Talán az egyik legérdekesebb eredmény, hogy míg az adattárolás lehetőségével a vállalkozások 23%-a él, addig a számítási kapacitást már csak 4%-uk szervezi ki. Ami ugyan egybeesik a Nyugat-Európában mért átlaggal, mégis elgondolkodtató.

A magyar piac árérzékenysége ellenére Magyarországon a cégek még jellemzően saját IT infrastruktúrával rendelkeznek, aminek fenntartása és üzemeltetése egyaránt nagy anyagi terhet jelenthet. Az ehhez szükséges hardverek: szerverek, tárolók és hálózati eszközök nem olcsók, cseréjük és karbantartásuk miatt az évek során komoly beruházásokkal kell számolni, nem beszélve a megfelelő szakemberek munkabéréről.

Holott a felhő alapú szolgáltatások közül az IaaS (szolgáltatásként kínált infrastruktúra) integrálható be a legkönnyebben a meglévő architektúrába.
További előnye hogy nincs amortizáció, nem kell az üzemeltetéssel foglalkoznunk, nincs plusz energiafelhasználás, valamint vásárlás előtt lehetőségünk van tesztelni a szolgáltatást, ami egy hardver esetében korántsem ilyen egyszerű.

Tehát a számítási kapacitás kiszervezése azonnal csökkenti a beruházásokból adódó kiadásokat, az erőforrásigényt, másik nagy előnye, hogy csak a ténylegesen felhasznált kapacitás után kell fizetni, így ezek a költségek az üzleti teljesítményhez illeszkednek.

Az a cég, amelyik IT költségei csökkentése mellet dönt, az esetek nagy részében végül a felhő alapú megoldásnál köt ki.

És hogy ennek fényében mit várhatunk a jövőtől?
Ian Pearson futurológus szerint eljön az az idő, hogy minden második számítógép a felhőből nyeri majd számítási kapacitásának jelentős részét.
Ez alapján az is könnyen elképzelhető, hogy a jövőben az átlagfelhasználók csak terminálokat fognak használni, a tényleges számítások pedig tőlük több ezer kilométerre történnek majd.

NSA botrány kiegészítés: 2013 nyarán nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint az amerikai titkosszolgálatok széleskörűen megfigyelik az internetes tevékenységek jelentős részét és adatokat gyűjtenek a felhasználókról. A titkos dokumentumokat Edward Snowden egy korábbi CIA és NSA (Nemzetbiztonsági Hivatal) alkalmazott szivárogtatta ki. Egy PRISM nevű program segítségével hozzáférhetnek többek között levelezésekhez, címlistákhoz, közösségi oldalakon tárolt információkhoz, de még a Skype hívásokhoz is. Az információk szerint az NSA lehallgatási botrányával kapcsolatba hozhatók a legnagyobb tech cégek is, köztük a Google, a Microsoft, a  Yahoo és a Facebook.

« Vissza az előző oldalra

cloud adatközpont