Legújabb hírek, cikkek a DoclerWeb életében

Szerverhűtés másképp I.: hideg és forró adatközpontok

Az adatközpontok óriási mennyiségű energiát fogyasztanak, ennek jelentős részét pedig köztudottan a szerverek hűtése teszi ki. A hagyományos hűtési folyamat során ugyanis a hűtőfolyadékkal először magát a levegőt hűtik le, majd ezt a lehűtött levegőt fújják rá ventilátorokkal a szerver egyes alkatrészeire. Nem csak a szerver hőt termelő részeit, hanem magát a környezetet is hűteni kell, ráadásul a ventilátoroknak is energiát kell adni, hogy hatékonyan átmossák a hideg levegővel a szekrény belsejét.

Ez a folyamat csak az Egyesült Államokban 2012-ben 6 milliárd dollárba (1300 milliárd forintba) került a cégeknek (becsült adat). Fontos tehát foglalkozni vele.

Ahogy egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az online szolgáltatások a kisebb vállalatok életében is, úgy lettek egyre elterjedtebbek a helytakarékos mikroszerverek, vagy a költséghatékony VPS megoldások. Ezek ugyan kevesebb "egy cégre jutó hőterhelést" valósítanak meg, az alapvető kérdés azonban még mindig az: hogyan lehet kevesebb energiából hűteni?

Ennek megoldására több alternatíva adódik.

Az egyik, amit az Apple és a Doclerweb is használ: elkülöníti egymástól a befújt hideg, és a rackszekrényekből távozó melegebb levegőt, ezáltal megnövelve a hatékonyságot. A Doclerweb termeiben alulról, az Apple észak-carolinai központjában felülről érkezik a hideg levegő, amit a ventilátorok a szerverek felé fújnak be. Ilyen esetekben csak a karbantartáshoz szükséges, minimális méretű közlekedő folyosó van lehűtve, aminek két oldalán sorakoznak, egymás felé fordítva a szekrények. A másik oldal a melegfolyosó, ahová már a felmelegedett levegő távozik.

A Facebook oregoni adatközpontjában a beérkező levegő lehűtéséhez elpárologtatják a vizet, hogy megnöveljék a hatékonyságot, és csökkentsék a vízfogyasztást. Azt a logikus felvetést is megvalósították itt, ami a szerverekben keletkező hő értelmes felhasználását szorgalmazta: a szerverek által kibocsátott energiát használják, hogy az irodákat fűtsék a hidegebb hónapokban.

Ugyancsak a Facebook ötlete volt, hogy csaknem 100 kilométerrel az északi sarkkörtől északra, a svéd Luleå városban építsen egy adatközpontot, ekkor merészkedtek először az Egyesült Államokon kívülre. Ez látja el az európai régiót, mégpedig igen hatékony módon: egyrészt azért, mert itt a napi középhőmérséklet alig kúszik 2 Celsius fok fölé éves viszonylatban. Másrészt nem messze van egy óriás vízi erőmű, ahonnan könnyen juthatnak zöld energiához.

A Goolge másként tette fel a kérdést. Ők azt mondták: valóban szükséges ennyire lehűteni a szervereket? Mi lenne, ha szimplán friss, szűrt levegővel hűtenénk a gépeket, és kiiktatnánk a rendszerből a kompresszorokat és a hűtőfolyadékot? Megvalósították.

A belgiumi St Ghislain-i adatközpont lett a cég büszkesége, már ami az energiahatékonyságot illeti. Még jó, hogy a szervereket nem kérdezte senki, lehet, hogy más lenne a véleményük: 35 Celsius fokon működnek, ami olyan meleg, hogy emberek nem tartózkodhatnak a közelükben huzamosabb ideig. Mindezért cserébe 50 százalékkal hatékonyabbak tudnak lenni, mint a versenytársak - Joe Kava Google-vezető szerint.

Érdekes kettősség tehát, hogy míg az egyik legmeghatározóbb internetes cég északra menekül, a rénszarvasok közé olcsó fagyosításért, a másik megpróbálja megdönteni az alapvető tézist, megkérdőjelezi, hogy egyáltalán van-e szükség az eddig megszokott hidegre a rackszekrények körül.

A következő részben a folyadék- ás olajhűtés hatékonyságát vizsgáljuk.

 

Forrás:
http://www.datacenterknowledge.com/archives/2011/06/06/steve-jobs-provides-a-look-inside-the-idatacenter/
http://www.geek.com/news/facebook-to-build-data-center-60-miles-south-of-the-arctic-circle-1434863/
http://www.geek.com/chips/facebook-is-getting-its-own-data-center-1063162/
http://www.geek.com/chips/googles-most-efficient-data-center-runs-at-95-degrees-1478473/

« Vissza az előző oldalra

szerverterem hűtés energia