Legújabb hírek, cikkek a DoclerWeb életében

Van esélye az AMD-nek visszatérni a szerverpiac élére?

Amikor az AMD kábé tíz évvel ezelőtt piacra dobta az első Opteron processzorát, azzal megváltoztak az erőviszonyok. Az AMD egy olyan terméket kínált, ami miatt megérte az Intel helyett őket választani - és ez meglátszott az eladási eredményeken is. Egyre nőtt a sunnyvale-i cég részesedése a piacon, míg az Intel fel nem szívta magát, és el nem húzott - ma úgy tűnik - végleg az AMD-től.

Mostanában azonban lehet olyan találgatásokat olvasni, hogy az AMD újra a csúcsra tör, és eljön a vállalat új aranykora. Lássuk, mennyire helytállóak ezek a találgatások.

Az egész egy SeaMicro nevű startuppal kezdődött, akik elhatározták, hogy okosmobilokba szánt processzorokból építenek szervert, ami ezáltal nagyon keveset fogyaszt, ráadásul kevesebb helyre van szüksége, mint a hagyományos eszközöknek. A Mozilla szervertermeiben valahol most is ott áll egy 2012-es prototípus, a fal felé fordítva porosodik. Nem vált be, nem volt még képes arra, hogy akár egy nagyobb weboldalt rendesen futtasson.

A SeaMicro aztán az AMD-hez került, ahol tovább folytatták a munkát. Felhagytak a mobiltelefon-szintű processzorokkal és - természetesen - az Intel Atom-vonallal, jelenleg ultraalacsony fogyasztású AMD processzorokkal építenek ki megoldásokat. Nem is akárkiknek, a Verizon számára például ők készítettek hét adatközpontot egy globális cloud-szolgáltatáshoz. “A világ egyik legnagyobb szolgáltatója egy új típusú cloud-rendszert épít ki, és a mi infrastruktúránkkal teszi ezt” - mondta Andrew Feldman a SeaMicrótól.

A szerverek kiemelkedő fontosságú része az ún. “server fabric”, a SeaMicro egyedi megoldása, amivel az egyes chipek kommunikálhatnak egymással és a háttértárakkal. Bármelyik processzor bármelyik merevlemezt vagy SSD-t eléri közvetlenül, és az egy processzoron futó párhuzamos feladatok elkülönítésére is nagy hangsúlyt fektettek.

A kérdés azonban továbbra is az, hogy képes lesz-e ez a megoldás az Intel fejére nőni? Egyelőre úgy tűnik, hogy nem. Bármennyire szeretné az AMD azt gondolni, hogy a Verizon megrendelése az első egy hosszú sorban, a számok más képet mutatnak.

Az AMD roadmapja szerint 2014 második felében mutatják be az első ARM-alapú mikroszervert, a Hierofalcont, ami a Taiwan Semiconductor 28 nanométeres technológiáját használja majd. Miközben az Intel C2000 sorozata már ma itt van, 64 bites támogatással, és energiahatékony 22 nanométeres gyártástechnológiával.

De nem ez a legnagyobb baj. Mire megjelenik a Hierofalcon, az Intel már bemutatja a 14 nanométeres Denverton és Broadwell chipjét is, amik mellett az AMD úgy fog ismét a sarokba kullogni, ahogy tette ezt az elmúlt években. A lemaradás tehát megmarad, ha nem tovább nő. Ahogy a mostani Opteron-sorozatot (amik az előző generációs Sandy Bridge EP-kkel van pariban) az Ivy Bridge EP, úgy fogja a jövőre megjelenő Intel-megoldás lenyomni az AMD próbálkozását.

Az Intel gyorsabban képes reagálni, és rugalmasabb, hiszen minden chipet házon belül gyárt le. Ezzel olcsóbbak is, hiszen az AMD-nek ki kell fizetnie a gyártók nyereségét is. Hogy mi a jó megoldás az AMD számára, egyértelmű: mindenképpen le kellene nyomnia az árakat, hiszen jelenleg csak ezzel lehet versenyképes. A vásárlókat ugyanis nem lehet hülyének nézni.

Szeretnéd látni, hogy a Doclerweb hogyan képes csökkenteni az energiafogyasztást, miközben az optimális teljesítményt nyújtja? Látogass el szervertermünkbe, és nézd meg magad.


Forrás:

http://www.fool.com/investing/general/2013/10/09/amds-server-problems-worsen-but-is-there-hope.aspx
http://www.wired.com/wiredenterprise/2013/10/seamicro-amd-verizon/
http://techreport.com/review/25311/inside-intel-atom-c2000-series-avoton-processors

« Vissza az előző oldalra

szerverterem szerverpiac amd